Receptpärmen


Annas müsli

Skrivet av Linda den .

Om man gör müsli själv vet man vad som är i den och kan bestämma själv hur söt den ska vara. Den här müslin blir crunchig och god.

Ingredienser

  • 10 dl havregryn
  • 100 g mandel eller valnötter
  • 2 dl solroskärnor eller pumpakärnor
  • 1 dl kokosflingor
  • 0,5 dl råsocker
  • 2 dl vatten
  • 5 msk solrosolja (eller annan neutral olja)
  • 100 g tranbär eller russin

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C.

Hacka mandel eller valnötter grovt. Lägg det i en bunke tillsammans med havregryn, solroskärnor/pumpakärnor, kokosflingor och råsocker. Blanda.

Blanda vatten och olja och stänk det över havregrynsblandningen. Krama lätt med handen så att fukten tränger in. All vattenolja kanske inte behövs. Blanda inte runt för hårt för då går havregrynen sönder = smulig müsli.

Bred ut det hela på en plåt med bakplåtspapper (eller utan).

Rosta mitt i ugnen i ca 20-30 minuter. Ta ut plåten ofta (minst 3 gånger) och blanda runt så att det blir jämnt rostat. I början kan man vänta 10 minuter mellan omrörningarna, men i slutet bara 3 minuter. Den är klar när den har fått en jämn gyllene färg och smakar gott.

Låt müslin kallna, tillsätt tranbär eller russin och håll upp i en lufttät rymlig burk.

https://d33wubrfki0l68.cloudfront.net/3780260838bd9effc1b7b1a1493a6f9cb188854a/bf24c/images/musli-1.jpg